2ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας

1η Επιστολή στους Γονείς & Κηδεμόνες

      Αγία Βαρβάρα, 14/09/2015

                           
                          1η Επιστολή προς τους Γονείς & Κηδεμόνες

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας,

   Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας κι η Διεύθυνση ευχόμαστε μια γόνιμη και δημιουργική χρονιά για όλους τους μαθητές μας!  Ένας νέος κύκλος ανοίγει στην ιστορία του σχολείου μας και σας θέλουμε αρωγούς και κοινωνούς στην προσπάθειά μας αυτή, με σκοπό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο σε ατομικό όσο ?κυρίως ? σε συλλογικό επίπεδο για όλους τους μαθητές μας.

   Σας ενημερώνουμε, ότι κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών μαζί με τους συναδέλφους αλλά και με τους εργαζόμενους των συνεργείων του Δήμου, προχωρήσαμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις:

α) Δημιουργήσαμε και θα λειτουργήσει από φέτος στο σχολείο μία αίθουσα η οποία θα? ναι: δανειστική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αίθουσα εκπαιδευτικής τηλεόρασης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παιχνιδιών.

β) Επίσης οργανώσαμε την ιστοσελίδα του σχολείου, με ψηφιακά μαθήματα για όλες τις τάξεις καθώς και τις δραστηριότητες που έχουμε υλοποιήσει και θα υλοποιήσουμε στο μέλλον. Ένα ψηφιακό παράθυρο του σχολείου μας στον κόσμο.    http://2dim-ag-varvar.att.sch.gr/

γ) Δημιουργία 2ου διοικητικού γραφείου, καθαρισμός αποθηκών, καλλωπισμός χώρων κ.ά.

δ) Εξασφαλίσαμε την καλύτερη καθαριότητα των τουαλετών των μαθητών με επιπλέον καθαρίστρια  από τον Δήμο μετά από το 1ο διάλειμμα.

Αγαπητοί γονείς,

το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν και δυσκολίες. Οι κανόνες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια κοινότητα αγωγής.

Image0044

Η φοίτηση των μαθητών

  • Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.
  • Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος ? ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.ά.).
  • Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.).
  • Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως -την ίδια ημέρα- το δάσκαλο της τάξης και να υπογράψει το σχετικό έντυπο.
  • Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και της αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας για τους μαθητές των Α’ και Δ΄ Τάξεων.

Άφιξη στο σχολείο

  • Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8.00 ως 8.10 μόνο από την κάτω είσοδο της αυλής του σχολείου.  Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Αποχώρηση από το σχολείο

  • Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά, αφού ενημερωθεί γι αυτό ο δάσκαλος της τάξης ή ο διευθυντής.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.
  • Η αναχώρηση των μαθητών από το σχολείο γίνεται ως εξής:
  • Στο τέλος του 7-ωρου στις 14.00 από τις εξόδους του σχολείου. Από την οδό Ανδρέα Δημητρίου η Πρώτη Τάξη  και από την Στέφανου Σαράφη, όλες οι υπόλοιπες.
  • Στις 4.15 για όσους μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
  • Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αναχώρησή τους, τους περιμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου και πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα.

Διάλειμμα

  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο, με τη συνοδεία του εκπαιδευτικού που έχει μάθημα εκείνη την ώρα. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους δασκάλους ο χώρος παραμονής των μαθητών. Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.
  • Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο.
  • Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα κάνουν γραμμές στην αυλή και ανεβαίνουν στην τάξη συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό που έχει μάθημα τη συγκεκριμένη ώρα (ή παραμένουν στις κερκίδες στο προαύλιο σε περίπτωση που έχουν Γυμναστική). Έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους κι έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Η εικόνα της τουαλέτας φανερώνει τον πολιτισμό κάθε κοινότητας.

Επισκέψεις ? γιορτές

Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι αυτό οι μαθητές απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Η συμπεριφορά τους δε κι οι υποχρεώσεις τους είναι ανάλογη κατά τη διάρκειά τους, όπως και στο σχολικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση επίσκεψης τηρείται  το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται. Για παράδειγμα στις Εθνικές γιορτές ορίζουμε τη διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο.

Γονείς ? κηδεμόνες

  • Οι κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το δάσκαλο της τάξης. Εκείνος ορίζει ημερομηνία κι ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας.
  • Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, είναι ανάγκη να καλείτε τηλεφωνικά προκειμένου να κλείσετε ραντεβού με τον Διευθυντή ή την Υποδιευθύντρια του Σχολείου.
  • Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου) κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
  • Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο δάσκαλο της τάξης και στον διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.
  • Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης ή τον διευθυντή, οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.
  • Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.
  • Σε περίπτωση απουσίας μαθητή είναι καλό να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο, όπως επίσης και το σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας. Το τηλέφωνο του σχολείου (210-5613623) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση.
  • Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι έχουν τα  σωστά τηλέφωνά σας.
  • Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο.
  • Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου – σπιτιού.

Γενικά

  • Το ντύσιμο των μαθητών πρέπει να είναι κόσμιο ανάλογο με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.
  • Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων, με βάση σχετική νομοθεσία του υπουργείου παιδείας δεν επιτρέπεται για τους μαθητές.
  • Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας.

Ανακοίνωση

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντησή μας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας.

Καλή & Δημιουργική Σχολική Χρονιά!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *