2ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Σχ. Έτος 2016-17)

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, η Δ? τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια» .

dav

Στην είσοδο του Μουσείου

Στο εξαιρετικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  και να εξοικειωθούν  με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα,  να αγγίξουν αντίγραφα των αληθινών παιχνιδιών , να ερευνήσουν στους  χώρους του μουσείου τις παραστάσεις των αγγείων που παρουσιάζουν τα διάφορα παιχνίδια, να τις ζωγραφίσουν  και να τις περιγράψουν  στους συμμαθητές  τους.

dav

Η Ομάδα σε κύκλο

Όλα αυτά στο πρώτο μέρος  του προγράμματος γιατί στο δεύτερο, που ήταν και το πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά, όλα τα παιχνίδια ζωντάνεψαν…και παίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία από τους  μαθητές μας.

dav

Όπως τα παιδιά στην αρχαία Αθήνα έτσι κι εμείς! Κρατάει αιώνες αυτό το παιχνίδι!

Μερικά από τα παιχνίδια που μάθαμε ότι παίζονταν και στην αρχαία εποχή ήταν η τυφλόμυγα, η σβούρα (στρόβιλος),το σχοινάκι, ο κολαβισμός (το γνωστό μπιζζζ), το γιο-γιό (πολύ δύσκολο το αρχαίο όνομά του), η διελκυστίνδα, παιχνίδια με βόλους (πήλινους)  και άλλα λιγότερο γνωστά.

dav

Η διελκυστίνδα

Η αποκάλυψη όμως ήταν τα θεατρικά δρώμενα, με τους μικρούς μαθητές να αναπαριστούν μια μέρα στο αρχαίο σχολείο. Έτσι, πήγαμε στον γραμματιστή για γραφή, ανάγνωση και μαθηματικά, στον κιθαριστή για να μάθουμε λύρα και στον παιδοτρίβη  για μάθημα πάλης στην χωμάτινη παλαίστρα (χωρίς χιτώνες και αφού αλοιφτήκαμε με λάδι παρακαλώ!!!)

dav

Με αρχαία μουσικά όργανα και χιτώνες: Στο πετσί του Ρόλου!

 

dav

Σχοινάκι από πάντα!

Ευχαριστούμε τις κυρίες ? υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου και ιδιαίτερα την κα Σελέκου για την πρόσκληση, την φιλοξενία και την άρτια οργάνωση (για ακόμη μια φορά).

 

dav

Β… όπως βόλοι!

dav

Λίγο ζέσταμα για αρχή!

Εις το επανειδείν…!!!!! Με παντοτινή αγάπη για το Μουσείο και τους ανθρώπους του!!!!!

Κώστας Ραφαηλίδης, Δάσκαλος Δ’ Τάξης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *