2ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας

Το Ξυπόλυτο Τάγμα (1953)

images

– Μεταφρασμένος Τίτλος: The Barefoot Battalion
– Γνωστό και ως: Σαλταδόροι
-Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Τάλλας
-Σενάριο: Νίκος Κατσιώτης
-Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Το «ξυπόλητο τάγμα», είναι από τις πρώτες ταινίες του Ελληνικού νεορεαλιστικού κινηματογράφου. Παρά τις πρωτόγονες τεχνικά συνθήκες, ο σκηνοθέτης, έφτιαξε με μεράκι μια ζουμερή ταινία γεμάτη λυρισμό, περιγράφοντας τα χρόνια της Κατοχής στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο ερασιτέχνες ηθοποιούς (παιδάκια από ορφανοτροφεία της εποχής) και μόνο δυο επαγγελματίες ηθοποιούς, κατάφερε, να αποσπάσει καταπληκτικές ερμηνείες και να μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής εκείνης με τρόπο θαυμαστό. Τα διεισδυτικά πλάνα του καθώς η κάμερα κινείται ανάμεσα στα στενοσόκακα της πόλης, αλλά και στα κεντρικά της σημεία, μας φέρνουν στο νου φωτογραφίες οικείων, αγαπημένων τοποθεσιών, αλλά και ανθρώπων, που βγαίνουν μέσα από την συλλογική μνήμη μας. Οι μικροί σαλταδόροι, γνήσιοι συνεχιστές των ηρωικών κλεφτών της οθωμανικής περιόδου, παίρνουν στις μικρές τους πλάτες το ελληνικό πνεύμα και το ταξιδεύουν στα πέρατα της οικουμένης.

Η ταινία είναι ολόκληρη ένα flash back. Ο Αντώνης, δέκα χρονιά μετά το τέλος του πολέμου προσπαθεί, να φέρει στον ίσιο δρόμο ένα μικρο κλεφτρόνι. Για να το κάνει αυτό, του περιγράφει την προσωπική του ιστορία στα χρόνια της κατοχής. Χωρίς ούτε μια στιγμή να γίνεται μελό, βλέπουμε τις κακουχίες, το κρύο και την πείνα, που ταλανίζουν τον πληθυσμό της πόλης και ιδιαίτερα τα παιδιά. Ο Δημήτρης και η αδελφούλα του, ορφανά παιδιά, στα όρια της ασιτίας, γίνονται δεκτοί από το «ξυπόλητο τάγμα», μια ομάδα σύγχρονων Ρομπέν των δασών, που κλέβει από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες και βοηθά τους απελπισμένους Έλληνες. Οι μικροί σαλταδόροι έχουν ανάγει σε επιστήμη την δολιοφθορά και με κίνδυνο της ζωής τους επιβιώνουν και βοηθούν και τη φτωχολογιά της πόλης τους….

Το Ξυπόλυτο Τάγμα (1953)

exofyllo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *