2ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας

Ενδοσχολικές Δράσεις Ευαισθητοποίησης για την 3η Δεκεμβρίου, την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… “

keat

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία καιwheel η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.  Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

 

Οραματιζόμαστε ένα Σχολείο μέσα στο οποίο οι μαθητές αποδέχονται τη διαφορετικότητα, αποκτούν δεξιότητες ενσυναίσθησης, κοινωνική συνείδηση και το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης.

Στο πλαίσιο αυτό όλη την εβδομάδα από 3 Δεκεμβρίου 2018 μέχρι και 7 Δεκεμβρίου 2018 σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε ως σχολική κοινότητα τις ακόλουθες δράσεις:

Οι μαθητές της Δευτέρας Τάξης θα λένε καθημερινά την προσευχή στη νοηματική γλώσσα στους συμμαθητές τους.

Η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης Νέστορα Ελένη έχει οργανώσει τέσσερα διδακτικά δίωρα με βιωματικές δραστηριότητες για την τύφλωση και την κώφωση για τους μαθητές των Τάξεων Γ’, Δ’, Ε΄, ΣΤ’.

Την Παρασκευή στη βιβλιοθήκη θα προβληθεί σε δύο προβολές το φίλμ Το φως που σβήνει είναι Το_φως_που_σβήνειελληνική ταινία του 2000, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου. Το σενάριο το έγραψε η Δέσποινα Τοπάζη, ο Γιάννης Τσίρος και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστεί ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Γιατί…

“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… “

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *