2ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας

Τι πετάει στον αέρα; (animation video) /Is there something in the air? / Che cos’è che in aria vola?

15χρονος ράπερ διασκευάζει το ποίημα για τον κορονοϊό που έγινε viral στην Ιταλία

Λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και, ενώ η Ιταλία δοκιμαζόταν σκληρά, ένα νοσοκομείο του Μιλάνου ζητά από τον βραβευμένο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Ρομπέρτο Πιουμίνι (Roberto Piumini), ένα έργο που θα εξηγεί στα παιδιά τι συμβαίνει. Ο Πιουμίνι γράφει το ποίημα Che cos’è che in aria vola? και το ποίημα γίνεται viral στο διαδίκτυο. Ενώσεις μεταφραστών της Ιταλίας αποφασίζουν να τομεταφράσουν και να το διαδώσουν σε όλο τον κόσμο και η σημαντικότερη έκθεση παιδικού βιβλίου στον κόσμο, η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (Bologna Children’s Book Fair – BCBF), αποφασίζει να πάρει το εγχείρημα υπό την αιγίδα της, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενώσεων Μεταφραστών Λογοτεχνίας (CEATL), τη Διεθνή Ομοσπονδία Μεταφραστών (FIT) και τις ιταλικέςμεταφραστικές ενώσεις Strade και AITI.

Λίγους μήνες αργότερα, ο δικτυακός τόπος της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια φιλοξενεί το ποίημα σε περισσότερες από 30 γλώσσες (από αφρικάανς και εβραϊκά μέχρι καλάνγκα, κίντσουα, κινεζικά και φινλαδικά), ενώ πολλές μεταφράσεις συνοδεύονται και από βίντεο με την απαγγελία στην εκάστοτε γλώσσα.

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της FIT και συμμετείχε στο πρότζεκτ με δύο μεταφράσεις του ποιήματος. Όταν, μάλιστα, η Έκθεση της Μπολόνια ζήτησε από την ΠΕΕΜΠΙΠ ένα βίντεο με το ποίημα Τι πετάει στον αέρα; η ΠΕΕΜΠΙΠ δε δίστασε να πειραματιστεί και να εμπιστευτεί τρεις νέους δημιουργούς: τον 15χρονο ράπερ TQR (Αρίωνας Κουμενίδης)που ανέλαβε να μετατρέψει το ποίημα σε ραπ τραγούδι και, στη συνέχεια, τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ντιλένα Ηλιοπούλου(Nena)και Κωνσταντίνα Γαβριηλίδου(KonaG.), οι οποίεςδημιούργησαν ένα υπέροχο πρωτότυπο animation video εμπνευσμένο από τη διασκευή του TQR. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το απολαύσετε στο κανάλι της ΠΕΕΜΠΙΠ στο YouTube.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρότζεκτμπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, αλλά και στο blog της ΠΕΕΜΠΙΠ.

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη: events@peempip.gr

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *