2ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας

«ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΩ» Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για παιδιά ΣΤ’ Δημοτικού

πηγή: Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”

growing-up-8224663

 

 

Φιλοσοφία παρέμβασης

Η προσωπικότητα ενός παιδιού που βρίσκεται στο μεταίχμιο παιδικής και εφηβικής ηλικίας, δηλαδή σ’ ένα κρίσιμο χρονικό σημείο ανάπτυξης. Η εφηβεία είναι μία φυσιολογική περίοδος της ανθρώπινης ανάπτυξης, κατά την οποία το παιδί καλείται ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, προκειμένου να ενηλικιωθεί και να αυτονομηθεί. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής αίσθησης ταυτότητας, ώστε να είναι σε θέση να στηρίζεται στις δυνάμεις του/της, να κάνει σχέδια για το μέλλον και να μην βρεθεί αποδυναμωμένος/η από πιθανές δυσκολίες της παιδικής ηλικίας.

Ένα παιδί που έχει αναπτύξει προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, είναι σε θέση να επικοινωνεί με τους άλλους, να εκφράζει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του, να βρίσκει τρόπους επεξεργασίας και επίλυσης των συγκρούσεων που βιώνει. Παράλληλα, είναι πολύ πιο ελεύθερο να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, να διοχετεύσει την ενέργειά του προς δημιουργικούς στόχους και πιο ικανό να ανταπεξέλθει στις επερχόμενες δυσκολίες της εφηβείας και της ζωής γενικότερα.

Η προληπτική παρέμβαση σε παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού πραγματοποιείται προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι μεγαλώνουν και αλλάζουν ως μια φυσική διαδικασία που μας αφορά όλους, ν’ αναγνωρίσουν ότι όλα τα ανθρώπινα όντα αλλάζουν με διαφορετικό ρυθμό και να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτήν τη διαδικασία μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ηλικία.

 

Στόχοι παρέμβασης

  • Η στήριξη των παιδιών για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία
  • Η διερεύνηση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της αλλαγής

Arixis

Υλοποίηση της παρέμβασης

Η παρέμβαση αποτελείται από 7 δίωρες συναντήσεις (1 δίωρη / εβδομάδα) με μαθητές της Στ΄ Δημοτικού.

Θεματολογία

-Εισαγωγή στην ομάδα

– Εγώ και οι φίλοι μου

-Οι αλλαγές στη ζωή μου και πως τις αντιμετωπίζω

-Λήψη αποφάσεων και αντίσταση στις επιρροές

-Πώς διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου

-Μπροστά στο Γυμνάσιο

 

Μεθοδολογία

Η μάθηση στα πλαίσια των εργαστηρίων πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές δραστηριότητες. Εκτός από τη συζήτηση, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργικό παιχνίδι και κίνηση.

Συντονίστρια

Νικολιδάκη Ειρήνη (Κοινωνιολόγος στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης).

 

growing-up-8224685

Πληροφορίες για το “Άρηξις”

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις” είναι ένας φορέας που δημιουργήθηκε από τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Πρόκειται για έναν φορέα που έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη για συστηματική οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας. Το Κέντρο στελεχώνεται από ειδικευμένο, σε θέματα εξάρτησης και αγωγής υγείας, επιστημονικό προσωπικό. Υπάρχει συνεργασία του Κέντρου μας, όπως και όλων των Κέντρων Πρόληψης, με το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του μαθητικού πληθυσμού (ΦΕΚ Β/434/17-03-2011).

 

Διεύθυνση: Σμύρνης 28 (2ος όροφος), Αιγάλεω

Τηλ-Φαξ: 210 5313243, e-mail : kp.arixis@yahoo.gr

Δευτέρα – Παρασκευή 8.30-14.30, Δευτέρα & Τετάρτη 17.00-20.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *